Pengar i madrassen i all ära, men de flesta av oss behöver ta lån i någon form för att finansiera sitt drömhus. Men vad behöver man tänka på? Här kommer en liten guide.
Huset och tomten är en sak, men i din budget behöver du även ta höjd för allt från bygglov och pantbrev till markarbeten och anslutningsavgifter. Det är mycket att hålla reda på, men börja med att boka ett möte med vår säljare i ditt område, så får du hjälp med en heltäckande produktionskostnadskalkyl för ditt husbygge. Den tar du med dig till banken, så blir det enklare för dem att besluta om lånelöftet. Hos Nordea kan du också snabbt få en uppfattning om hur mycket du kan låna direkt på webben, gör din uträkning här.
Tips! Välj rätt bank
Alla banker sysslar med bolån, men deras inriktning och inställning kan variera, så välj en bank som är van vid hela processen med att bygga nytt hus. Vi samarbetar gärna med Nordea, de känner dessutom igen våra kalkyler och vårt sätt att jobba. Det är en av anledningarna till att vi numera är Nyckelpartner till Nordea, vilket innebär möjlighet till extra förmånliga lånevillkor för dig som väljer att bygga hus med oss på Myresjöhus.
Banken hjälper dig att se hur mycket ni får låna – och vad som krävs i kontantinsats. 85% av bostadens värde går att belåna med bolån. Resten, 15%, behöver ni finansiera på annat sätt. Vanligtvis tar man kontantinsatsen från eget sparande eller från försäljningen av nuvarande bostad.
Tips! Om det inte riktigt räcker
Det kan finnas utrymme för att låna mer, utan bostaden som säkerhet, men det beror på hur er privatekonomi ser ut. Prata med din bank om vad som gäller i ditt fall.
Karlavagnen i lantlig stil
Det beror på hur stor del av ditt hus som finansieras med lånade pengar.
Lånar du mer än 4,5 gånger hushållets totala bruttoårsinkomst* ska du amortera ytterligare 1 procent på lån som hör till bostaden.
Tips! Undersök amorteringsfrihet
Vissa banker erbjuder amorteringsfrihet de första åren när du bygger nytt hus. Hos Nordea finns till exempel möjlighet till amorteringsfrihet de första fem åren, oavsett belåningsgrad. Läs mer här!
När lånelöftet är i hamn hjälper banken dig att ordna ett byggnadskreditiv. Det är en tillfällig finansieringslösning som används för att betala alla större kostnader under tiden som du bygger ditt hus. Förutom en engångskostnad betalar du bara ränta på de pengar som du har använt och du behöver inte amortera under byggtiden.
När ditt nya hus är klart, slutbesiktat och försäkrat hjälper banken dig att göra om byggnadskreditivet till ett vanligt bolån.
Tips! Gröna Bolån
Ett nybyggt hus är ett energieffektivt sådant. Det ger möjlighet till att få rabatt på bolåneräntan med så kallade Gröna Bolån, till exempel hos Nordea. Fråga din bankkontakt om dina möjligheter att få ett sådant.
*Er sammanlagda årsinkomst innan skatt har betalats och avdrag har gjorts.
Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.