Vad är pantbrev?

När du lånar pengar av banken för ditt hus kan du behöva använda fastigheten som pant, alltså som säkerhet för lånet. Det görs en inteckning, och oftast hjälper din bank dig att ansöka om detta hos Lantmäteriet. Pantbrevet är själva beviset på att inteckning beviljats. Nuförtiden är pantbreven dock oftast digitala, så det är inga fysiska brev det handlar om.

Varför behövs pantbrev?

Pantbrevet är ett bevis på att banken äger en del av din bostad, den del som är belånad. Det innebär att om du missköter betalningen av dina lån kan banken kräva att du säljer bostaden för att de ska få tillbaka det utlånade beloppet.

Pantbrev följer fastigheten

Ett pantbrev hör alltid till fastigheten och tas därför över av den nya ägaren när huset säljs. Om du ska köpa ett hus på begagnatmarknaden behöver du därför ta reda på storleken på befintliga pantbrev, för om den är mindre än det belopp du vill låna behöver du ansöka om inteckning för att få ut ytterligare pantbrev. Då är det mellanskillnaden mellan befintliga pantbrev och ditt bolån som behöver intecknas.

Kostnad för pantbrev

Kostnaden för att ta ut nya pantbrev, som kallas för stämpelskatt, är 2% av summan på pantbrevet, plus 375 kronor i expeditionsavgift och eventuella administrativa avgifter.

Om du exempelvis behöver ta ut ett pantbrev på 1 miljon kronor, blir kostnaden:

  • Stämpelskatt: 20 000 kronor (2 % av 1 000 000)
  • Expeditionsavgift: 375 kronor
  • Total kostnad: 20 375 kronor

Det är därför viktigt att budgetera för denna kostnad i samband med ett bostadsköp, särskilt om du köper en ny fastighet där det inte redan finns pantbrev som täcker lånebeloppet.

Hur tar man ut ett pantbrev?

Att ta ut ett pantbrev innebär att du ansöker om en inteckning i fastigheten hos Lantmäteriet. När inteckningen har godkänts utfärdas ett pantbrev som registreras digitalt. Banken behåller sedan pantbrevet som säkerhet för lånet under lånets löptid. Om lånet betalas av helt och hållet kan pantbrevet frigöras.

Det är också möjligt att överföra pantbrev mellan banker om du skulle vilja byta långivare, vilket gör processen smidigare vid omförhandling av lån.

Vanliga frågor om pantbrev

Per Andersson Säljare, Myresjöhus

Beställ vår katalog

I brevlådan inom några dagar

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.