• Trädgård

Älska äng: så skapar du din egen

Vill du också göra en insats för den biologiska mångfalden i din trädgård? Och samtidigt få vila ögonen på något vackert – som med tiden även blir härligt lättskött? Då ska du skaffa dig en egen äng.

Lite vildare, mycket vackrare

Att leva villalivet utan gräsmatta kanske är ett väl stort steg för de flesta. Men du behöver inte försaka drömmen om en blommande äng för det. Den behöver ju inte vara flera hektar stor, du väljer själv hur stor eller liten äng du vill ha. Och var du placerar den. Kanske i kanten av gräsmattan ? Kanske som små öar mitt i gräsmattan? Eller i pallkrage? Soligt och ljust läge är toppen, men det finns även speciella ängsfröblandningar för skuggiga eller fuktiga lägen. Du väljer vad som passar bäst för dig, och för tomten.

Massor av fördelar

Förutom blomsterprakt innebär en äng att du slipper klippa gräs och gödsla. Men du gör också en insats för vår biologiska mångfald. Ängsblommor älskas av bin, humlor, fjärilar och andra pollinatörer – och med fler insekter gynnas även fågellivet i din trädgård.

Ny trädgård: utmärkt utgångsläge

Att anlägga en äng kräver lite jobb, så är det. Men när du flyttar in i ett nybyggt hus har du faktiskt en enklare resa framför dig. Här har du ju fria händer att skapa din trädgårdsdröm från grunden , och ett utmärkt utgångläge för din alldeles egna äng. Bar jord är nämligen perfekt. Här behöver du bara jämna till marken där du vill ha din äng, plocka bort stenar som kan vara i vägen när du så småningom ska slå, och sedan så dina ängsfröer. Hösten är bästa tiden för att så din äng, alternativt tidigt på våren – men då får du se upp med torka. Vill du snabba på det hela finns det även pluggplantor med ängsväxter att köpa.

Välj rätt ängsfrö

Det finns tyvärr en hel del fröblandningar på marknaden som säljs som ängsfrö – men som innehåller växter som inte ens tillhör vår svenska flora. Ofta är det bara färgglada ettåriga blommor, som visserligen kan vara fint – men som inte skapar någon äng. Köp bara ängsfröblandningar med inhemska arter. Tyvärr finns det få aktörer som säljer sådana i Sverige idag, men titta till exempel hos Pratensis eller Norrlands blomsteräng . Vissa ängsfröblandningar innehåller även så kallade åkerogräs, som blåklint, klätt och vallmo. De är inga typiska ängsväxter, men de gör din blivande äng vacker och gynnar pollinerarna i väntan på att dina riktiga ängsväxter ska hinna titta fram.

Tänk lokalt

Du kan också samla frön från lokala ängsväxter. Titta till exempel efter blommande vägkanter, där kan du bland annat hitta fibblor, blåklockor och prästkragar. Och eftersom de redan trivs i trakten är ju oddsen goda för att de även ska trivas hos dig. Men här gäller det att veta vad du plockar. Inga fridlysta växter – och inga oönskade invasiva gäster, som lupiner. Var också noga med att inte ta för mycket frö, växterna ska ju ha en chans att föröka sig på ursprungsplatsen med.

Så sköter du om din äng

En äng behöver bara slås en gång varje år, det görs oftast på sensommaren när blomningen är över. Mest klassiskt är förstås att slå med lie, men slåtterbalk eller röjsåg fungerar också bra. När du slagit din äng låter du växtmaterialet ligga kvar några dagar, så att eventuella frön kan ramla ner. Men sedan är det viktigt att ta bort det, annars riskerar du att ge marken för mycket gödning. Ängsväxter vill inte ha för mycket av den varan. Växtmaterialet lägger du bara på komposten, eller så använder du det till att täckodla med.

Många ängar små…

Kanske tänker du att din lilla äng inte spelar någon roll i det stora hela? Vi förstår. Men även om en trädgårdsäng blir något annat än naturlig ängsmark, den sistnämnda har ju tagit lång tid på sig att bli sig själv, så är den helt klart värdefull i sin egen rätt. För i en värld där det går utför med den biologiska mångfalden räknas varje liten insats. I Sverige idag finns över 2 miljoner trädgårdar, och om vi leker med tanken att alla villaägare skaffar 1 kvadratmeter äng – då skulle vi få ett tillskott på 400 fotbollsplaner äng. Inte så illa, eller hur?

Stefan Malm Säljare, Myresjöhus

Beställ vår katalog

I brevlådan inom några dagar

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.