Man brukar dela in ljus i hemmet i tre olika kategorier: allmänljus, punktljus och accentljus. Allmänljuset är till för att sprida ett bra grundljus i rummet, men eftersom ett rum ofta rymmer avdelningar för olika ändamål är allmänljuset inte alltid tillräckligt för att täcka hela rummets behov. Inte minst i ett hus med öppen planlösning. Det är här som punkt- och accentbelysningen kommer in.
Om du till exempel har inrett en mysig hörna med en fåtölj kanske du vill ha en punktbelysning som gör det behagligt att läsa där. Eller så vill du belysa en vacker tavla för att den ska ta för sig på ett bra sätt i rummet. När du har täckt in rummets behov genom en bra allmänbelysning och punktbelysning där det behövs, kan du komplettera med accentbelysning. Den är till för att sprida trivsel och karaktär i rummet.
I köket väljer många ett antal takspotar som sprider ett bra allmänljus. Över köksbänken, som är en tydlig arbetsyta, monteras punktbelysning och över köksbordet blir en taklampa både en vacker inredningsdetalj och en ljuskälla. Som accentbelysning kan du exempelvis använda en snygg lampa – eller varför inte en ljusstake – på ett sideboard.
Glöm heller inte dimmers. Genom att installera sådana har du möjligheten att reglera ljusstyrkan för att skapa olika karaktär på belysningen, och därmed i rummet. Det är till exempel väldigt bra att kunna höja och sänka ljusstyrkan i köket, där du kanske både vill kunna se vad du gör – och mysa med en kopp te.
Olika ljuskällor har olika färgtemperatur och ger därför olika känsla. Ett varmare ljus ger ett mer ombonat intryck, medan ett kallare upplevs klarare, lite mer krispigt. Färgtemperatur anges i kelvin. 2700 kelvingrader ger ett sken som påminner om en klassisk glödlampa. Ju högre temperatur som ljuskällan har, desto mer drar det åt det kalla hållet. Vissa menar att ett varmare ljus passar bäst i ett hus med traditionell eller lantlig stil, medan ett kallare ljus klär det moderna hemmet bäst – men du väljer det du gillar bäst. Tänk bara på att inte blanda för många ljuskällor med skiftande karaktär i ett och samma rum.
Även trädgårdsbelysning tjänar på att du är ute i god tid och planerar. Skissa ner din trädgård och märk ut var du tänker placera planteringar och eventuella stödmurar. Fundera sedan på vilket sätt ljuset kan förstärka upplevelsen av träd, växter och även husets fasad. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att inte hela trädgården ska bada i ljus. Den bästa belysningen bygger på kontrasten mellan ljus och mörker.
En av de stora fördelarna med att bygga hus är ju att du kan få det precis som du vill ha det. Det gäller även el och belysningen. Genom att tänka och planera hur du vill dra el i god tid undviker du onödigt långa kabeldragningar och skapar även möjligheter till infällda ljuskällor, trappbelysning och dolda ljuslister. Lysande, inte sant?