En pergola är en konstruktion med gamla anor – känd inte minst från Romarrikets arkitektur. Idag kan en pergola se ut nästan hur som helst. Men huvuduppgiften för såväl dåtida som nutida pergolor är att skapa skön skugga, samtidigt som den blir ett vackert blickfång i trädgården – och kanske även skapar en trivsam plats att umgås på?
I dagens trädgårdar finns många möjligheter för en pergola – kanske är det också därför vi gillar dem så mycket. En pergola kan bilda en inbjudande gång genom din trädgård, den skapa olika gröna rum i den – eller smycka husets entré. Det sistnämnda är en omtyckt detalj på många Myresjöhus. Har du tagit i lite med storleken på din altan passar det också utmärkt att bryta av med en pergola där, kanske för att rama in en mysig matplats eller skapa en härlig lounge? Men du kan också bygga en sådan pergola helt fristående i din trädgård.
Det klassiska valet för en pergola är en stomme i trä, med glesa ribbor som tak och gärna någon vacker klätterväxt som klär in pergolan i grönska. Men dagens pergolor kan även ha tätare tak, och/eller väggar för skydd mot vind och insyn. Din pergola kan lika gärna vara modern och stilren som prydd av snickarglädje – här har du alla möjligheter att matcha din stil. Förresten behöver en pergola inte ens vara byggd i trä. Metall, till exempel aluminium, är också populärt – inte minst om du föredrar ett modernt uttryck.
Vill du få din pergola att grönska är det smart att välja en starkväxande klätterväxt, så att den orkar hela vägen upp. Du behöver också välja växter som trivs med din pergolas solläge, och som klarar din växtzon. Och glöm inte att ta reda på hur växten klättrar, speciellt om din pergola står intill huset. Då bör du undvika växter med sugrötter eller häftskivor eftersom de kan skada fasaden. Växter som slingrar, som humle och kaprifol, eller som krokar sig fast – till exempel klematis – är alltid säkra kort.
Enklaste vägen till en pergola är förstås att köpa en färdig. Här finns en uppsjö av olika modeller, både klassiska i trä och mer extravaganta i metall. Men att bygga en pergola är faktiskt ett både roligt och hyfsat enkelt snickarprojekt, det finns mängder av byggbeskrivningar att hitta på webben. Här är ett exempel från Beijer Byggmaterial. Blir du OBOS-medlem får du dessutom rabatt på materialet hos dem.
Vanligtvis behöver du inget bygglov för att bygga en pergola, så länge det är en öppen konstruktion och den inte står för nära din tomtgräns. Men om din pergola ska ha tak, eller mer täckande väggar, då kan du behöva bygglov. Så: kolla alltid med din kommun vad som gäller hos dig.