Ett uterum kan betyda många olika saker, allt från en inglasad altan eller del av altan – till en helt fristående byggnad. Gemensamt för alla typer av lösningar är generöst med glasade väggar som släpper in ljuset, och oavsett vilket man menar är syftet att skapa ett skydd för vädrets makter, och kanske även kunna förlänga säsongen för utelivet. Så rent krasst kan även ett växthus eller orangeri sägas vara ett uterum.
Idag är skillnaden mellan växthus och orangeri inte så tydlig. Men från början hade dessa två byggnader olika funktion och användningsområde. Ett växthus byggdes helt i glas och användes för odling. Det byggdes för att vara för att vara soligt, varmt och fuktigt under sommarhalvåret – men inte för att hålla värmen under vintern. Ett orangeri, eller vinterträdgård, var till för att odla och övervintra tropiska växter med lite högre värmekrav. Därför hade ett orangeri ett helt eller delvis täckt tak, och ibland även en kamin för uppvärmning. Men idag kan ett orangeri lika gärna fungera som ett växthus eller som ett uterum för trevliga stunder.
Här behöver du fundera över ett par olika saker. Vad vill du göra i ditt uterum? Vilken lösning passar mitt hus? Och vad passar bäst att bygga på min tomt? Kostnadsbiten kan också variera stort, beroende på vilken lösning du väljer. Glöm heller inte att ta reda på om du behöver bygglov – eller om din uterumsdröm kan förverkligas inom Attefalls- eller Friggebodsreglerna. Kolla med din kommun vad som gäller hos dig.
Är det ett uterum du fastnat för? Då behöver du fundera på hur isolerat du vill att det ska vara. Ju mer isolering, desto mer kan du förlänga säsongen – men det gör det också dyrare att bygga ditt uterum. Detsamma gäller om du vill kunna öppna upp ditt uterum helt, stora lyxiga skjutdörrspartier kostar också en bra slant. Det finns flera olika firmor som specialiserat sig på byggsatser till uterum, där kan vara värt att ta en titt för att få en uppfattning om utbud och priser. Om du planerar att bygga uterum själv: se till att du vet vad du gör, så att du inte drar på dig några fuktproblem. Och en sak till: om du redan från start har tankar på var du vill ha ditt uterum, prata med din säljare så att dina planer tas med i beräkningen när vi ritar upp ditt hus.
Att bygga eget växthus kan göras hur enkelt eller hur komplicerat som helst. Placeringen är viktig, så kolla solläget noga innan du bestämmer dig. Även här finns färdiga byggsatser i massor av olika utföranden. Men naturligtvis kan du även bygga ditt eget växthus på egen hand, en trästomme med utvalda gamla fönster är ju en klassiker. Eller plast, för den delen. Tänk bara på att ett växthus är känsligt för markrörelser. Därför behöver du vara väldigt noggrann med grundarbetet för att undvika sättningar i konstruktionen. Och en sak till: om du tvekar mellan två olika storlekar, välj det större. Odlingar har en tendens att växa dig ur huset…
Valet mellan att bygga eget orangeri eller växthus handlar både om vad du vill kunna göra på ytan – och hur du vill att det ska se ut. För oftast är ju ett orangeri en lite pampigare historia, en lite mer arbetad byggnad, om man så vill. Här kanske du vill ha en murad sockel, och kanske möjlighet att sätta in en kamin? Kanske vill du också ha ett vanligt tak, precis som i traditionella orangerier? Även här finns den del företag som erbjuder färdiga lösningar – men här kanske det är mer troligt att du vill ta hjälp av en duktig snickare som kan förverkliga din dröm om att bygga eget orangeri.