Beställ katalog
  • Energi
  • Miljö/hållbarhet
  • Tillval

Satsa på solceller & solpaneler till din villa

Det har hänt en hel del sedan konceptet solceller + villa såg dagens ljus. Dagens solpaneler är både mer effektiva och mer prisvärda än någonsin förut. Inte minst i relation till de allt dyrare elpriserna.

Tiden är inne för solpaneler till din villa

När de första solpanelerna kom ut på marknaden handlade det om att generera solvärme. Inte precis optimalt för Sverige, eftersom man samlade på sig massor av värme under sommaren – som sedan inte gick att spara till vintern. Idag handlar det istället om solel: du blir din egen elproducent och säljer smidigt tillbaka överskottet till elbolaget. Och även om solceller fortfarande är en investering har de med tiden har blivit allt billigare. Effektiviserad tillverkning, slopade importtullar och – inte minst – bättre produkter som gör att mer el kan produceras på mindre yta, allt detta gör att solceller för villa idag är en god investering.

Avdrag för grön teknik

Tidigare kunde du ansöka om solcellsbidrag, men idag kan du istället dra nytta av avdraget för grön teknik. Avdraget gäller arbete och material och du får det direkt på fakturan från företaget du anlitar för installationen, precis som vid rut- och rotavdrag. Avdraget påverkar inte utrymmet för rot- och rutarbeten.

Sparande med solceller

Det viktigaste argumentet för solceller till ditt hus är såklart att slippa köpa el, för varje kWh du producerar slipper du ju köpa en. Och idag finns det inget som tyder på att elen blir billigare i framtiden. Men faktum är att dina pengar också kan förvaltas bättre uppe på taket än på banken. Man brukar räkna på att om du förser din villa med solceller för ungefär 100.000 kronor kan du minska dina driftskostnader med 6.000 kronor per år. Det betyder att avkastningen ligger mellan 5 och 7 procent – vilket är bättre än bankräntan. I genomsnitt har din solcellsinvestering betalat sig på 10-15 år, ofta går det ännu snabbare, det gör att du under resten av anläggningens livstid kan njuta av alldeles gratis el.

Bra val även för nyproduktion

Om du funderar på att bygga ett nytt hus kanske du tänker att solceller känns överflödigt? Ett nyproducerat hem där all utrustning också är ny har ju ändå så låg elförbrukning. Tänk om. För om du producerar mer el än du själv förbrukar kan du sälja tillbaka den till elbolaget. Vad du får i ersättning per kWh varierar mellan elbolagen, och du behöver vanligtvis inte skatta för den. Här finns även möjlighet till att få skattereduktion för elen du levererar, just nu ligger den på 60 öre per kWh. En normalstor villa med solceller kan, enligt Vattenfall, sälja överskottsel för ungefär 5.000 kronor/år.

Och för vår gemensamma framtid

Förnybar energi som solel ger naturligtvis stora minskningar av koldioxidutsläpp jämfört med el från fossila bränslen. Solpaneler har minimal miljöpåverkan under den tid de är i drift, precis som med så mycket annat är miljöpåverkan som störst i tillverkningen. Men det tar faktiskt bara 2-3 år innan den energi som gick åt vid tillverkningen har kompenserats av den förnybara elen som producerats. En liten del i det stora hela, eftersom de flesta anläggningar har en livslängd på runt 30 år.

Ett tillval som lönar sig i längden

När husdrömmen ska gå i uppfyllelse finns det mycket lockande att spendera pengar på. Kanske drömmer du om lyxigt kakel i badrummet och William Morris-tapeter i vardagsrummet, eller kanske den där unika designersoffan? Och visst kommer du säkert att ha glädje av allt detta, ända tills trenderna förändras och du blir sugen på en ny stil. Men frågan är om det slår känslan av att varje gång du slår på kaffebryggaren kunna tänka att du gör det med din egen el? Och även om en flytt känns avlägsen idag kan det vara skönt att veta att studier visar på att solceller på ditt hus också höjer värdet på det. Hur många andra tillval gör det?

Vanliga frågor och svar om solpaneler och solceller

Solceller kan vara lönsamma för en villa beroende på olika faktorer, som solinstrålning, takets orientering och lutning, energiförbrukningen i hushållet och eventuella statliga eller lokala incitament och subventioner. Generellt sett kan solceller hjälpa till att minska elkostnaderna och spara pengar på lång sikt.

Hur mycket du kan spara med solpaneler på din villa beror på flera faktorer, inklusive solförhållanden, storleken på solcellsanläggningen, energiförbrukningen i hushållet och eventuell nätanslutning och nätavtal. Genomsnittligt sett kan solpaneler producera tillräckligt med el för att täcka en betydande del av ett hushålls energibehov, vilket kan leda till besparingar på elräkningen. Vissa hushåll kan till och med producera överskottsel som kan säljas tillbaka till elnätet.

Kostnaden för solceller till en villa kan variera beroende på faktorer som storlek på anläggningen, kvalitet på solcellerna, takets egenskaper och eventuella extra installationstjänster. Generellt sett har kostnaden för solceller minskat över tid och tekniken har blivit mer tillgänglig. För närvarande kan kostnaden för en solcellsanläggning för en villa variera från några tiotusentals kronor till flera hundra tusen kronor, beroende på ovan nämnda faktorer.

Helen Hedlund Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.