Johan och Fanny bodde mitt i Jönköping, med stadens alla fördelar utanför dörren. Men när familjen blev tre, och sedan fyra, visade det sig att lägenhetslivet på tredje våningen med små barn inte var så smidigt, berättar Johan.
– Någonstans visste vi väl båda två att lägenheten var ett mellansteg. Vi är ju båda uppvuxna i hus, och vi ville gärna att våra barn också skulle få växa upp så. Så vi började titta runt. Men Jönköping är en tillväxtort, och vi kunde inte riktigt förlika oss med prislappen på de objekt som fanns ute. Ett äldre hus i ett centralt läge med höga driftskostnader skulle ju inte bli billigare än att bygga nytt, och dessutom var vi inte det minsta renoveringssugna.
– Vi hade ju pratat om att kanske bygga nytt, men inte riktigt trott att vi hade möjligheten. Vi stod ju så långt ner i den kommunala tomtkön. Men när det ekonomiska läget förändrades och alla blev oroliga insåg vi att detta kanske var vår chans att både gå före i kön och få köpa en tomt till ett något bättre pris, förklarar Fanny .
Nu blev det skarpt läge: familjen behövde gå från att drömma till att faktiskt ta reda på om de hade rätt förutsättningar för att kunna bygga sitt drömhus. Och de behövde bestämma sig för om Tahe var rätt plats för dem. För det fanns två tomter som familjen gillade, och den ena försvann fort... Samtidigt handlade nyhetsuppdateringarna knappt om något annat än stigande räntor – och inflation. Johan och Fanny åkte ut och tittade, flera gånger. De kollade detaljplanen, pratade med flera banker, och kom fram till sitt beslut. De köpte tomten – och husresan var igång.
– Vi kom fram till att vi varken kan eller vill bo kvar inne i stan , och här i Taberg satsas det ju en hel del, både på nya bostäder och skolor. Dessutom gillar vi nybyggarandan i Tahe, det kändes som ett kul område att starta upp i. Trots det ekonomiska läget kände vi att vi kommer ångra oss om vi inte tar chansen, säger Fanny.
Att bestämma sig för att bygga hus i en tid med inflation och stadigt ökande räntor var inget enkelt beslut. Tankarna snurrade. Är det en bra investering? Kommer vi att få igen pengarna den dag vi säljer? Men på lång sikt kändes beslutet att bygga nytt ändå rätt.
– Jag var lika orolig som alla andra, man visste ju inte vart det skulle ta vägen. Vi pratade med flera olika banker, och fick väldigt olika svar. En avrådde oss till och med helt från att bygga nytt. Men med Nordea fick vi bra kontakt redan från början. De var tuffa, och stresstestade verkligen vår ekonomi med en kvar att leva på-kalkyl. Men det uppskattar vi – det kändes tryggt. Nordea gav oss också de bästa villkoren, och även om vi planerar att amortera är det skönt att ha den femåriga amorteringsfriheten ifall något händer, förklarar Johan.
”Köp en, jag har en själv” är förvisso en klassiker inom marknadsföring. Men det är inte därför Johan och Fanny valde ett Myresjöhus, även om Johan råkar vara vår marknadschef. Tomten familjen fastnade för var en OBOS-tomt, och eftersom familjen ville göra en hel del egna val blev Myresjöhus det bästa alternativet. Men att välja husmodell blev lite klurigare.
– Från början hade vi ju tänkt oss ett enplanshus med ryggåstak, men det stämde inte med detaljplanens krav. Så vår säljare guidade oss fram till ett tvåplanshus istället: ett Smart 166 som vi fick kika på hos en tidigare Myresjöhuskund som arrangerade en visning, och det fastnade vi för, berättar Fanny.
– Att Smart-husen är prisvärda går ju heller inte att förneka. Och vi valde att bygga med totalentreprenad, för om vi skulle bygga på egen hand hade vi nog varit en kandidat för Grand Designs – det hade blivit underhållande tv, men hemskt för vårat liv, fyller Johan i.
Familjen har, som sagt, gjort en hel del förändringar i huset. Stora sällskapsytor var ett starkt önskemål. Ett arbetsrum-gästrum på entrévåningen var ett annat, eftersom både Fanny och Johan jobbar hemifrån ibland. Här löstes båda önskningarna genom att husets sociala ytor fick växa ut i ett burspråk.
– Vi ville kunna bjuda hem vänner och familj . Jag älskar ju att stå i köket och vara värd, så jag ser fram emot att fira julafton hos oss, säger Johan.
– Man värderar ju olika funktioner i ett hus, och det sociala är viktigt för oss. Men vi har också sett till att ha extra mycket förvaring, säger Fanny.
Att bygga sitt eget Myresjöhus innebär många valmöjligheter, ibland kanske väl många. För om man som Johan sitter och tittar på fina hus hela dagarna är det förstås lätt att bli inspirerad till storslagna visioner – vilket kan vara en utmaning när de ska genomföras i verkligheten.
– Ja, vi har ju skapat vårt eget drömhus, men det har också lett till en del kompromisser. Nu om inte förr så förstår jag poängen med att välja ett hus direkt ut katalogen, där arkitekten redan tänkt på allt och husen är projekterade i detalj, skrattar Johan.
– Men vi har fått bra hjälp längs med vägen. Och jag tror även att det är bra för Johan i sitt jobb att veta vad det innebär att vara kund, konstaterar Fanny.
Nu händer det saker dagligen på byggplatsen i Tahe, och inom kort är det dags för familjen att äntligen få flytta in i sitt drömhus. Samtidigt ser det ekonomiska läget ljusare ut på länge, så hur går tankarna nu?
– Vi längtar, såklart. Det är så kul att se huset växa fram och nu ser vi verkligen fram emot att få se hur det blir när allt står klart, säger Fanny.
– Ja, nu funderar man mer kring hur det nya livet i Tahe kommer att bli. Och visst hade vi önskat att vi kunnat tajma ränteläget bättre – men vi känner oss inte oroliga längre, i alla fall inte i ett längre perspektiv, avslutar Johan.
Nu lämnar vi Johan och Fanny med flyttpackningen – och ett stort lycka till. Nästa gång hälsar vi på dem i drömhuset. Då får vi bland annat ta del av deras bästa husbyggartips.