Naturligtvis är det en stor fördel att det ekonomiska läget ser ljusare ut än på länge. Men en annan viktig poäng är att försäljningen av begagnade bostäder har kommit igång igen – och det här kan du som blivande husbyggare ha nytta av, menar Per.
– Ja, utbudet av bostäder är fortfarande stort, och i viss mån är det fortfarande köparens marknad, men det görs många fler affärer. Och i takt med att efterfrågan på bostäder ökar brukar också prisutvecklingen följa med uppåt.
Att kunna göra affär vid rätt tidpunkt kan innebära att du både kan få fördel av lägre räntor – och bättre priser på begagnatmarknaden. Men livet händer ju i alla tider. Och oavsett världsläget menar Per att just din privatekonomi är ett viktigt argument för att välja nybyggt.
– Du bor billigt i ett nybyggt hus, inte minst med tanke på att du får oerhört låga driftskostnader. Dessutom har du i princip obefintligt underhåll i många år framöver. Köper du istället en begagnad villa kan du se fram emot renovering på renovering. Det slutar aldrig, vilket gör att du heller inte vet vad prislappen slutar på. I ett nybyggt hus betalar du heller ingen fastighetsskatt de första 15 åren, och även om det inte är den största utgiften blir det ändå en del pengar med åren.
Ett gammalt hus kan ha sin charm, men när renoveringarna avlöser varandra är det inte bara påfrestande för ekonomin, utan även för ditt liv. Renoveringar äter lätt upp din tid. Tid som du förmodligen hellre spenderat med familj och vänner – eller kanske på din karriär, för den delen.
– Vi byggde själva ett nytt Myresjöhus för 12 år sedan, och det är fantastiskt. Allt fungerar som det ska, huset har låg driftskostnad, det är lättstädat och har bra inomhusmiljö. Och när det gäller underhåll har vi inte behövt göra någonting förrän förra året, när vi målade om fasaden för första gången. Ett nybyggt hus ger ett mer behagligt liv, säger Per.
Vad ett nybyggt hus kostar beror på den totala produktionskostnaden: alltså vad huset kostar att bygga. Per berättar att när han började i husbranschen för drygt 25 år sedan kunde det kosta 800 000 kronor att bygga ett nytt hus, självklart då utan tomten. Så ser det ju inte ut idag. Kostnader för till exempel löner, material och entreprenadarbete har ökat en hel del – precis som priserna på så mycket annat. Dessutom blir det allt svårare att hitta bra lägen med tomter som är lätta att bygga på.
– Redan idag får vi ofta bygga på lite krångligare tomter, vilket kräver mer markarbeten som påverkar priset. Det kommer troligen inte bli billigare att bygga hus i framtiden, konstaterar Per.
Även med dagens bostadspriser tycker Per inte alls att du behöver vara orolig för att bygga nytt. Så länge du inte planerar att flytta igen väldigt snart.
– De allra flesta bygger ju hus för att bo där en lång tid, och under en tioårscykel brukar priset för ett nybyggt hus alltid bli högre än produktionskostnaden. Värdet på ett nybyggt hus står sig också väl, tack vare låga driftskostnader och nästan inget underhåll. Just driftskostnaderna kommer förmodligen att bli ännu viktigare i framtiden. Elen kommer nog aldrig bli riktigt billig igen.
Per Lönner, försäljningschef
När det gäller vem som ska få äran att bygga ditt nya hem finns det en del saker som är viktigt att tänka på i alla tider. Men inte minst när prishöjningar och ett pressat ekonomiskt läge har gjort livet svårt för mindre aktörer som saknar uthållighet. Här på Myresjöhus har vi ju skapat hemlängtan sedan 1927 – och vi har även en stor fördel i att vara en del av OBOS, menar Per.
– OBOS storlek ger oss större möjligheter – i allt från att kunna få leveranser av material även när det var brist, till att våra duktiga säljare och bygglovsprojektörer gör det enklare för dig att få igenom bygglovet. Vår totalentreprenad, där du skriver ett enda avtal för allt, liksom vår erfarenhet av att handla upp entreprenörer skapar trygghet för dig som köpare. Vi har byggt hus i snart 100 år, och vi har långsiktigheten som krävs. Det gör oss till en supertrygg partner som alltid tar ansvar för att ditt hus blir klart.