Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trädgård

Odla för självförsörjning: guide för nybörjare

Att odla egen mat är gott – och roligt. Idag blir allt fler nyfikna på att odla för självförsörjning, och även om det kanske inte är realistiskt att leva helt utan matbutiken kan du faktiskt komma en bra bit i en vanlig villaträdgård. Här kommer din guide till självförsörjning för nybörjare.

Självförsörjning på dina villkor

När priserna på frukt och grönsaker sköt i höjden var det många som började fundera på att odla för självförsörjning. Men är det ens möjligt här i kalla Sverige? Och hur kommer man igång? Möjligt är det absolut, roligt är det också – men se till att du gör det på dina villkor. Vill du gå all-in kan en enkel googling ge dig massor av förslag på hur mycket odlingsyta du behöver, runt 500 kvm för en familj på fyra är en vanlig siffra. Du kan också läsa dig till hur många plantor som får plats – och hur mycket skörd du kan räkna med. Men kanske är det ändå klokt att skynda lite långsamt?

Välja rätt sorter för självförsörjning

För att hitta rätt sorter att satsa på behöver ni dels fundera över vad ni gillar – att odla massor av sådant som ingen äter är ju rätt meningslöst. Sedan har ju olika växter olika önskemål på allt från växtplats till mängd av gödsel och skötsel, så här är det också bra att läsa på om dina favoriter. Och sist, men verkligen inte minst, ska du äta dina gröna godsaker färskt i säsong – eller ska de förvaras? Och i så fall hur?

Fundera över förvaringen

För många aspirerande självhushållare är just förvaringsfrågan den stora utmaningen. Pumpa är smidigt, de håller generellt ganska länge i rumstemperatur. Många bönor kan torkas, kryddörter likaså. Många grönsaker går också att frysa in – som chili, kryddörter, spenat och kål – men du kan behöva förvälla dem först. Rotsaker är dock lite kinkigare att förvara längre tid, det fanns onekligen en poäng med fenomenet jordkällare...

Förädla för ökad självförsörjning

Älskar du tomater ska du självklart satsa på det, det finns få saker som slår smaken av en solmogen tomat direkt från plantan. Men såvida du inte väljer speciella vintertomater är säsongen lika underbar som kort. Däremot finns det massor av saker du kan göra med din skörd för att förgylla resten av året. Krossade tomater, tomatsåser eller ketchup, eller varför inte testa egna soltorkade tomater? Många grönsaker passar fint att mjölksyra, och att göra egna inlagda rödbetor eller gurka är inte svårt alls. Det samma gäller att koka egen sylt eller saft av dina – eller skogens – bär. Ett tips för dig som vill satsa på självförsörjning är att lära dig mer om hur du förädlar din skörd, det är otroligt givande.

5 tips på grödor att starta med

Potatis och rotfrukter

Potatis är ett givet självförsörjningsval, lätt att odla och ger mycket i förhållande till arbetsinsatsen. Om du vill kunna njuta av din egen potatis under vintern, välj en sort som lämpar sig för lagring och hitta en mörk och sval plats för dina potäter. Andra rotfrukter som morot, kålrot och rödbetor är ännu lite mer krävande när det gäller vinterförvaring – så se till att du har en plan ifall du väljer att odla mycket av dem.

Pumpa

Även pumpa ger bra skörd utan en allt för stor insats. Och många sorter kan dessutom lagras inomhus utan större problem, läs på vad som gäller för din favorit. Släktingen squash ger massor, men går inte att förvara på samma sätt. Du kan frysa in den – men den tappar i ärlighetens namn en del i både smak och konsistens av det.

Lök – och vitlök

Olika sorters lök är självhushållarens bästa vän. Och kanske är vitlök det som faktiskt är enklast att faktiskt bli helt självförsörjande på? En klyfta sättlök blir nämligen en vitlök, och så länge du lyckas torka din skörd ordentligt håller lagringsdugliga sorter hela vintern. Tänk bara på framförhållningen, vitlök sätts sent på hösten och blir skördeklar följande sommar.

Kål

Kål är kul – så länge du lyckas skydda den från hungriga kålfjärilar och andra odjur. Fiberduk eller kålnät är i princip ett måste. Här finns massor av olika sorter att välja mellan, men kanske smäller ändå grönkål allra högst för dig som vill bli självförsörjande? Den kan nämligen stå kvar i landet och ge dig skörd långt in på vintern.

Chili och kryddväxter

Till sist, varför inte ge dig lyxen att bli självförsörjande på det som sätter guldkant på matlagningen – och som är riktigt dyrt i matbutiken? Att odla chili är smått beroendeframkallande, det finns sorter för alla smaker och de flesta ger stor skörd om du kan ge dem en varm och skyddad plats i tillvaron. Frukterna kan frysas hela eller färdighackade, du kan också torka dem och fixa egna chiliflakes. Kryddväxter som dill, gräslök, mynta och basilika kan också frysas in med gott resultat. Och vill du skaffa extra stilpoäng: sätt ramslök i din trädgård. Den kan vara lite svårflörtad, men om du får den att trivas kan du fira in våren med denna härliga primör år efter år.

Janne Bergendahl Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.