Sommarblommor kallas även annueller eller ettåriga växter. Det innebär att de sås från frö på våren, blommar en sommar – och sedan vissnar ner. Det fina med sommarblommor är att ju mer du plockar desto fler blommor blir det, så här kan du verkligen bejaka din inre florist. Dessutom passar sommarblommor lika bra i kruka som i pallkrage eller varför inte i grönsakslandet? Tänk bara på att ju mindre jord de har, desto mer gödning brukar behövas.
Många sorters sommarblommor ger också både pollen och nektar – vilket uppskattas av pollinatörer som bin, humlor och fjärilar. De betalar tillbaka genom att pollinera dina fruktträd och bärbuskar, vilket ger dig större skörd. Dessutom betyder fler insekter i din trädgård ett rikare fågelliv. Men vissa sommarblommor har också andra nyttiga egenskaper. Tagetes hjälper både till att förbättra jorden, och avskräcka skadedjur, vilket gör den extra bra i köksträdgården. Och ringblomma är inte bara vacker, utan även ätbar. Vill du förresten öka dina insatser för biologisk mångfald i trädgården? Då kan du även satsa på en äng med klassiska svenska ängsblommor – de är ju dessutom perenna.
Många sommarblommor kan du så direkt där du vill ha dem, så snart jorden blivit tillräckligt varm. Man brukar prata om att jorden reder sig. Ett sätt att testa detta är att ta upp lite jord i handen och knåda den. Om jorden lätt trillar mellan fingrarna är det fritt fram att så. Men om du har möjlighet att förkultivera dina sommarblommor är det toppen för många sorter. På så vis kan du både få mer robusta små plantor – och tidigare blomning. Läs på fröpåsen, eller ta råd från trådgårdsinspiratörer som Hanna Wendelbo.
Det finns sommarblommor för alla smaker, så naturligtvis ska du välja sådana du själv gillar. Vissa sorter är lite mer lättflörtade och passar extra bra för nybörjaren. Här är lejongap, praktvädd, luktärt och rosenskära bra val. Vill du locka pollinerare är det smart att satsa på enkelblommande sorter. Fyllda blommor är nämligen ofta förädlade, och då finns inget gott att hämta där. Bin, humlor och fjärilar har också lite olika preferenser kring vilka blommor de föredrar. Så läs gärna på om olika sorter för att få en bra mix.
Blomstermorot: trendig, luftig och skir. Blomstermoroten passar perfekt i buketter eller som vävarväxt i rabatten. Kan även torkas.
Blåklint: inte mycket säger svensk sommar som blåklint. Finns även i rosa, lila och vitt. Fin att samplantera i grönsakslandet och hållbar som snittblomma.
Jätteverbena: pampig skönhet som blommar från juli tills frosten tar den. Jätteverbenan är egentligen flerårig, men kan bara övervintra eller fröså sig i de varmaste delarna av landet så för de flesta av oss fungerar den bäst som en sommarblomma.
Luktärt: finns i massor av färger, många väldoftande dessutom. Kom bara ihåg att plocka blommor ofta, så blommar den ännu mer. Plocka också bort alla fröbaljor som kommer.
Ringblomma: klassisk och lättodlad sommarblomma som dessutom är ätbar. Smakar visserligen inte så mycket, men blir väldigt dekorativ. Ses även som en läkeväxt, varför inte prova att göra egen ringblomssalva?
Rosenskära: en romantisk och lättodlad sommarblomma. Här har du många fina sorter att välja mellan, men var lite försiktig med gödningen. Rosenskäran vill inte ha för näringsrik jord för att blomma som bäst.
Solros: trädgårdens maffiga utropstecken finns i massor av olika sorter. Gillas inte bara av pollinerare, när de blommat över blir solrosfröna mums för småfåglarna.
Tagetes: inte bara fina – utan även nyttiga. Rötterna på tagetes utsöndrar ämnen som hjälper till att minska förekomsten av nematoder, eller rundmaskar, i jorden. Passar därför bra tillsammans med tomater, potatis och morötter som är extra känsliga för nematodangrepp. Gillas dessutom av skalbaggar och andra insekter som även de kan hjälpa till att hålla skadedjur i schack.
Zinnia: blommar länge, och hållbar som snittblomma. Förodla gärna, zinnia är en stor snigelfavorit och de kan gå hårt åt små plantor. Gillar sol och värme, så plantera inte ut förrän frostrisken är över.