• Trädgård

Planera för bevattning i din trädgård

Allt som växer i din trädgård behöver vatten för att leva och frodas. Men hur gör man för att kunna vattna smidigt – och samtidigt inte slösa vatten i onödan? Här kommer några tips.

Planera bevattning från början

När du ska bygga hus får du också nöjet att planera din trädgård från grunden. Och redan från start är det smart att inte bara tänka på vilka växter du vill ha i den – utan även hur du ska förse dem med vatten. Att springa in och ut med vattenkannan är ju knappast hållbart i längden. Varje Myresjöhus har en vattenutkastare som standard, och den sitter antingen vid köket eller vid tvättstugan. Men det kan variera beroende på husmodell, så tänk på att ta reda på vad som gäller i ditt nya hus.

Samla regnvatten

Varje sommar larmas det om torka och låga grundvattennivåer i stora delar av landet. Vårt klimat har förändrats och i takt med det behöver vi bli bättre på att hushålla med resursen som vatten faktiskt är. Något vi alla kan göra är att samla regnvatten för bevattning. Det är gratis, det är hållbart – och dina växter kan ändå få vatten vid eventuella bevattningsförbud. I regnvatten finns dessutom naturliga mineraler och näringsämnen som växterna gillar – men inga av de kemikalier som kan finnas i kranvatten.

Vattentunna för bevattning

Att samla in regnvatten är något alla kan göra. Men vilken metod som passar dig beror dels på hur mycket vatten du vill samla – och hur du vill att det hela ska se ut. Den enklaste lösningen är att satsa på en regnvattentunna. Dessa finns i olika modeller, många har även en kran som gör enklare att fylla vattenkannan eller koppla in ditt bevattningssystem. De finns också i olika storlekar, 100-200 liter är vanligt. Hur stor du ska välja beror förstås på hur mycket du ska vattna, men det är också bra om vattnet omsätts. Vattentunnorär enkla att ansluta till husets stuprör – men välj gärna en modell med lock eller galler, inte minst för att hindra törstiga djur från att drunkna.

Bevattning med regnvatten ur tank

För dig som har en stor trädgård, eller satsar mycket på odling, kanske en vattentank passar bättre. Även dessa kopplas till husets regnvattensystem, på lite olika vis beroende på vilken modell du väljer. Här finns riktigt stora regnvattentankar, eller dagvattentankar som de också kallas. Vissa rymmer över 1000 liter, och kan även grävas ner under jorden eller gömmas under altangolvet. Dessa kostar dock en bra slant – och du behöver komplettera med en pump för att komma åt vattnet. En billigare lösning, om än inte den snyggaste, är en klassisk IBC-tank. Dessa går ofta att köpa begagnade, men kolla upp vad som varit i tanken innan så att det inte är något giftigt... Och om du störs av utseendet på din vattentank går det fint att bygga in den eller att dölja den med växtlighet.

Bevattningssystem med smart automatik

Det finns också olika bevattningssystem som hjälper dig med att vattna – och med att inte slösa vatten i onödan. Droppbevattning finns i flera olika former och av olika fabrikat, många är även solcellsdrivna och en del anpassar till och med mängden vatten efter vädret. Välj typ och tillbehör efter hur du odlar. För rabatter, och odlingsbäddar passar till exempel droppslangar bra, där sipprar vattnet ut längs med hela slangen och kan på så vis vattna en hel rabatt eller en hel rad morötter i landet. För krukor och pallkragar används ofta olika slags munstycken istället. Men principen är densamma: varje droppe hamnar på rätt plats.

Täckodling och marktäckare

En annan viktig grej för att slippa vattna för ofta, och inte slösa vatten i onödan, är att minska avdunstningen från jordytan. Här är täckodling ett toppentips. Att täcka jorden med organiskt material gör att avdunstningen minskar – så att du behöver vattna mindre. Egen kompost, gräsklipp eller annat organiskt material går alldeles utmärkt att använda som täckmaterial i dina odlingar. Ett annat sätt att undvika bar jord i rabatterna är att jobba med marktäckande växter. De hjälper inte bara till att hålla kvar fukten längre, de hindrar också ogräset från att stjäla showen.

Ska du verkligen odla en öken?

När vi ändå är inne på klimatsmarta trädgårdsåtgärder: fundera på hur mycket gräsmatta du egentligen behöver? Gräsmattor är törstiga rackare som kan behöva en hel del vattning för att hållas golfgreens-gröna hela sommaren. Dessutom är en ”perfekt” gräsmatta rena öknen för trädgårdens biologiska mångfald. Här är ett bättre val att satsa på en egen äng, eller åtminstone släppa upp gräsmattan i höjd – då blir den nämligen mindre känslig för torka. På sikt kanske du även kan låta den blomma? Trädgårdens pollinerare kommer att tacka dig…

Helen Hedlund Säljare, Myresjöhus

Beställ vår katalog

I brevlådan inom några dagar

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.