• Miljö/hållbarhet
  • Trädgård

Pollinatörer: blommor och bin i din trädgård

Det pratas mycket om pollinatörer, pollinerare eller pollinerande insekter. Men vilka är de? Och varför är de så viktiga? Här bekantar vi oss med dessa små hjältar, och tipsar om hur du kan göra din trädgård till en bättre plats för dem. Och därmed även för den biologiska mångfalden.

Vad är en pollinatör?

Pollinatörer är insekter eller djur som flyger från blomma till blomma i jakt på nektar och pollen. Samtidigt överför de också pollen från hanblommor till honblommor, vilket möjliggör befruktning och fröbildning. Det är till exempel tack vare pollinerare som du får en bra skörd av äpplen på ditt träd. Men faktum är att utan pollinatörer skulle många växter inte överleva. Runt 90% av alla vilda blommade växter är helt eller delvis beroende av pollinatörer. Men det slutar inte där. En betydande del av maten vi äter är också beroende av insekternas pollinering, inte minst grönsaker, frukt och bär. Och pollinerarna minskar i antal, så de behöver all hjälp de kan få.

Bin, humlor, fjärilar – med flera

Här i Sverige är det främst insekter som pollinerar. Humlor är bland de flitigaste, men även bin (både vilda och biodlarnas honungsbin), fjärilar, blomflugor, steklar och skalbaggar är viktiga pollinatörer. Alla dessa har olika egenskaper, vissa är specialister på särskilda växter medan andra besöker många olika. Även tiden på dygnet när pollinerarna är i farten, liksom säsong och väder kan skilja sig åt. Olika pollinatörer kompletterar varandra, vilket också ofta krävs för en fullgod pollinering.

Du kan hjälpa till

Att bygga hus betyder också att du får möjligheten att skapa en helt ny trädgård. Så varför inte göra den till en blomstrande plats som även gynnar våra pollinerare? Förutom att du kan förvänta dig bättre skörd från dina fruktträd och bärbuskar gör du då också en viktig insats för den biologiska mångfalden. För när du får fler insekter i trädgården följer även fågellivet med, och så vidare. Här kommer några tips och råd för hur du skapar en välkomnande trädgård för alla.

Bjud in till biffé

Egentligen är det här ganska självklart. Ju fler olika blommande växter du har, och ju längre det blommar, desto mer välkomnande blir din trädgård. Honungsbin och humlor har många favoriter – medan vilda bin ofta föredrar vilda blommor – de uppskattar verkligen om du kan erbjuda dem en äng. Fjärilar gillar ofta växter med stora, platta blomsamlingar lite extra, eftersom de är smidiga att landa på. Och somliga växter, som inte är så populära hos humlor, bin och fjärilar, lockar istället olika arter av skalbaggar, blomflugor och steklar.

Låt det blomma hela säsongen

Redan tidigt på våren vaknar honungsbin och humledrottningar och börjar leta efter mat. Olika sorters sälg är då toppen, men även olika lökväxter som snödroppar och vitsippor blir välbesökta. När fruktträden slår ut i blom surrar det glatt i trädgården, och när maskrosorna börjar blomma – gör som biodlarna: gläds åt dem istället för att utrota dem. De är en toppenkälla till både pollen och nektar och i förlängningen även honung. Sommarblommande växter som gillas av pollinerare finns det gott om, bra att tänka på om du till exempel vill odla sommarblommor . Men satsa gärna också på något som ger dem mat senare på säsongen. Här är kärleksört, solhatt och höstaster några bra tips.

Träd ger mycket nytta

Varje trädgård behöver ett träd, eller gärna flera. Inte bara för att de ger skön skugga, trä binder koldioxid och tillsammans med övrig grönska i din trädgård hjälper träd till att sänka temperaturen – vilket är en stor fördel i dessa klimatförändrade tider. Har du träd du kan spara är det jättebra, men om du behöver plantera nya kan du även här skänka pollinatörerna en tanke. Sälg och vide, lind, rönn och alla slags fruktträd är bara några pollinerarvänliga sorter.

Sikta på lite vildare

Vildare är vackrare, det skulle kunna vara ett mantra för dig som vill välkomna pollinerare och hjälpa vår biologiska mångfald på traven. Klipp inte din gräsmatta för kort, och låt den gärna blomma. Kanske kan du låta delar av den växa upp till en äng? Välj gärna inhemska växter, och se upp med invasiva arter.

Erbjud husrum och vatten

Det kan löna sig att inte städa för noga i din trädgård, en lite ostörd skräphörna kan bli en bra boplats för många av trädgårdens gäster. Humlor fixar helst sina egna bon. Till exempel i en rishög, en stenmur eller ett gammalt sorkhål. Hittar du humlebon: försök lämna dem ifred. Vilda bin kan däremot uppskatta hjälp med boende. Här finns både färdiga bon att köpa, men du kan också enkelt fixa egna. Till exempel genom att borra hål i en bit trä som du lägger på en solig plats. Och glöm för all del inte att bjuda dina gäster på vatten.

Anders Stenborg Säljare, Myresjöhus

Beställ vår katalog

I brevlådan inom några dagar

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.