När du bygger ett nytt hus och ska skapa en ny trädgård har du alla möjligheter att få det som du vill från början. Vägen till en perfekt gräsmatta börjar förstås med att fundera på vilken gräsmatta som är perfekt just för dig. En kortsnaggad gräsmatta som liknar en golfgreen kan förstås vara estetiskt tilltalande – men den är faktiskt rena öknen för pollinerare som bin, humlor och fjärilar. Om du istället vill göra en insats för den biologiska mångfalden, och samtidigt få något vackert att titta på: låt din gräsmatta blomma. Eller haka på trenden med att låta någon del av gräsmattan bli en blommande äng .
Precis som med de flesta andra projekt gynnas din blivande gräsmatta av ett bra grundarbete, och förarbetet här är i princip det samma, vare sig du föredrar att så gräs eller att köpa färdig gräsmatta på rulle. Och ja, förarbetet tar lite tid. Men vi lovar att det lönar sig i längden. Den bästa tiden för att fixa gräsmattan är vår, eller höst. Vid dessa tider på året är klimatet svalare och fuktigare, vilket gräset uppskattar. Men tänk på att temperaturen behöver ligga över 10 grader, annars får det svårt att gro. Att så ny gräsmatta på hösten har också den extra fördelen med mindre risk för ogräs.
För att lyckas med din gräsmatta behöver du ta reda på vilken typ av jord som ligger på din tomt. Lerjord kan du rulla och forma i handen, medan sandjord faller isär och smular sönder. Om du har sandjord kan du förbättra den med ett lager med 3-6 cm torvmull. Har du lerjord lägger du istället ett lager med 20-30 cm gräsmattejord.
Först ska du se till att hela området där du ska så är väl dränerat och uppluckrat med en spade eller jordfräs till ett djup av minst 30 cm. Nästa steg är att grundgödsla. Här finns olika alternativ att välja mellan, fråga i trädgårdshandeln så hjälper de sig hitta ett bra alternativ för dig – och för miljön. När du myllat ner gödningen är det dags att finplanera, alltså att jämna ut marken med en kratta. Om du stöter på större stenar, rötter eller annat plockar du bort det. Känns jorden lös kan du gå över den med en belastad gallervält – eller helt enkelt trampa till den med små, små steg.
Börja med att mäta upp ytan, så att du vet hur mycket gräsfrö du behöver. På förpackningen står hur mycket som går åt per kvadratmeter. Om du ska så en större gräsmatta kan det vara bra att dela upp ytan i mindre områden. Då kan du även dela upp gräsfröblandningen i mindre portioner, vilket gör det enklare att fördela jämnt. Har du skuggiga partier på din tomt? Då finns det en särskild fröblandning för det. Det lönar sig också att köpa frön av god kvalitet, ju färskare desto bättre så glöm inte att kolla datumet på påsen.
Så alltid i fuktig jord, och försök sprida dina frön så jämnt som möjligt. Du sår bäst för hand – men välj en vindstilla dag, annars kanske din gräsmatta hamnar hos grannen... Ett trick för att få det jämnt är att först så på längden, och sedan på tvären. Mylla ner fröerna ett par centimeter och platta sedan till, även här är en gallervält bra – men även baksidan av en kratta funkar. Sedan är det bara att hålla sådden fuktig i 3-4 veckor efter sådden. Vattna försiktigt när det behövs.
Om du vill ha en uppväxt gräsmatta snabbt är en färdig matta ditt bästa alternativ. Men även om den färdiga gräsmattan sparar tid behöver du fortfarande vara lika noggrann med underlaget. Följ förberedelserna på samma sätt, kratta ytan lätt – och rulla sedan ut gräslängderna med lite förskjutning, som på en tegelvägg. Det är viktigt att tvärskarvarna inte kommer i jämnhöjd, och var noga med att pressa samman skarvarna. För att undvika fotavtryck kan du lägga en planka på den redan lagda gräsmattan och arbeta utåt. Avsluta med att gå över gräsmattan med en gallervält så att rötterna får kontakt med underlaget. Det gör att du undviker luftfickor under gräset. Lägg gärna en tyngd på gallervälten för att öka trycket, så får du det bästa resultatet.
Direkt efter att du rullat ut gräsmattan vattnar du rikligt. Det är viktigt att även jorden under gräsmattan blir ordentligt genomvattnad. Lyft på ett hörn och kontrollera att vattnet verkligen trängt ner en bra bit i jorden. Varken en nysådd gräsmatta eller en utrullad sådan får torka ut. Därför behöver du vattna regelbundet de första veckorna – såvida det inte regnar, förstås.
När gräset sedan är 7-8 cm högt kan du börja klippa det, men inte med mer än en tredjedel av gräsets höjd åt gången. Med tiden kommer du förmodligen märka att det även kikar upp blommor i din gräsmatta. Kanske behöver du inte vara så hård mot dem? Maskrosor och vitklöver är till exempel stora favoriter hos bin. Och om du vill kan du även hjälpa blommorna på traven med att så frön, eller sätta pluggplantor.