Ett hem fyllt av ljus, rymd och elegans – som ändå känns ombonat och välkomnande. Kanske är det en del av hemligheten bakom varför så många älskar sekelskiftesstilen? Vi frågade två experter på området: Aleksandra Ohlson, arkitekten som ritat vår sekelskiftesvilla Ekdunge, och art director Hanna Berglund som jobbat med inredningen.
– Det lätta och luftiga, romantiken, passar vårt svenska kynne väldigt bra. Tänk bara på Carl Larssons konst, den är ju fortfarande så populär, säger Aleksandra.
– Sekelskiftesstilen är också tacksam för att du inte behöver gå all-in. Du kan blanda gammalt och nytt som du vill, säger Hanna.
De ursprungliga sekelskiftesvillorna byggdes som sommarhus för rika familjer ute i Stockholms skärgård. Stilen blev otroligt populär och spreds över hela landet. Men idag finns inte så många av dessa hus kvar, berättar Aleksandra.
– Många revs för att de krävde så mycket underhåll, med alla sina vinklar och vrår och tinnar och torn. Men minnena lever kvar, och det är just det vi vill återknyta till här. Att skapa en modern sekelskiftesstil som har lite mindre utsmyckning men som istället är mer bruksvänlig och underhållsvänlig passar ju oss väldigt bra, eftersom Myresjöhus kan det här med att bygga i trä.
Utvändigt karaktäriseras sekelskiftesstilen av träfasader med variation i panelens riktning, ljusa fasadkulörer och snickerier, dörrar och fönster med spröjs i avvikande färg. Takkupor, tinnar, torn – och så snickarglädjen förstås. Och visst känns de klassiska stildragen igen i Ekdunge.
– Här tar vi upp färgerna från den tiden, och blandar stående och liggande panel. Huset har spröjsade fönster och ett brutet tak, mansardtak som vi säger på fackspråk, med en takkupa som både ger karaktär och ett fint ljusinsläpp, förklarar Aleksandra.
På insidan är det högt i tak, hela 20 centimeter högre än standarden, vilket förstärker känslan av rymd och ljus. Det märks inte minst i entrén, som är som gjord för en pampig kristallkrona. Ekdunge bjuder på generösa ytor, stora rum med många möjligheter, och gott om sådant som ger huset det lilla extra, menar Hanna.
– Det är fortfarande ett hus med öppen planlösning, men jag gillar verkligen de små detaljerna – som serveringsgången, en liten grej som känns så himla trevlig. Vi har också jobbat mycket med att visa husets möjligheter, som att sovrummet på entrévåningen istället kan bli ett bibliotek.
Huset är fullt av lyckade exempel på hur den klassiska stilen anpassas till livet vi lever idag. I entréhallen ser vi ett lika praktiskt som tidstypiskt avskilt kapprum, och rummet vid groventrén kan med fördel användas som arbetsyta eller syateljé eftersom tvättstugan fått eget rum. I köket går köksskåpen ända upp till taket, på klassiskt manér, vilket också ger gott om förvaringsyta. Men köket har också ett lite modernare inslag i form av en köksö, utan att på något sätt tappa stilen.
– Badrummet på övervåningen är också något extra, med två fönster som släpper in ljuset. Här finns plats för både badkar och dusch, och WC som placeras lite avskilt. Här har vi också inrett helt i sekelskiftesstil, med ett fantastiskt blommönstrat kakel som verkligen gör intryck och det klassiska svart-vita golvet, berättar Aleksandra.
Mönstrade tapeter som möter målad vägg, fina mässingsdetaljer, kristallkronor och gamla släktingars porträtt på väggen. Men också gott om moderna inslag, som soffor och braskamin. Inspirationsbilderna för den moderna sekelskiftesstilen i Free your style sänder ett tydligt budskap: du bestämmer hur du vill ha det.
– Tanken med hela Free your style är ju att ta fram stilpaket som sätter grunden, sedan tar du över och skapar efter egen smak. Du kan ta ut svängarna så mycket, eller så lite du vill. Det är du som sätter stilen, avslutar Hanna.