• Kök
  • Tillval
  • Trender

Vi ses i köket: alla älskar ett socialt kök

Att köket är hemmets hjärta är inget nytt. Men idag är köket kanske viktigare än någonsin förut. Så vilka är då ingredienserna som gör att vissa kök blir extra trivsamma? Låt oss ta en titt på detta.

Dagens kök är socialt

Förr i tiden var köket en arbetsplats, där dåtidens hemmakockar skapade magi helt utan publik. Men den tiden är förbi. Vare sig du föredrar en helt öppen planlösning eller en där rummen har lite mer egen identitet finns det en sak dagens drömhus saknar: en köksdörr. Idag lagar vi mat för öppen ridå, och vi vill gärna umgås under tiden. Både till vardags, och vid mer festliga tillfällen. I dagens kök är plats för det sociala lika viktigt som bra arbetsytor.

Idag går matlagning och umgänge hand i hand. 

Köksön regerar

Att de bästa festerna är de där man hamnar i köket är också en klassiker. Och i dagens kök finns ofta extra goda förutsättningar för det. Vi pratar förstås om köksön, denna omåttligt populära sociala köksdetalj som vi aldrig verkar tröttna på. Inte så konstigt, kanske. Det finns ju en köksö för alla smaker – och användningspreferenser. Lite kul kuriosa är att även om en köksö känns väldigt nutida berättar tidningen Vi i Villa att de skrev om en sådan redan 1962 – även om den då tydligen kallades för spisö.

Tar köksbordet revansch?

På senare tid har vi även sett ett uppsving för en bekvämare matplats i köket. Vi ser allt fler köksöar som även fungerar som matbord, där man kan sitta mitt emot varandra istället för på rad. Men vi ser även andra typer av lösningar, gärna med en soffa. Kanske kommer trenden från britternas breakfast nooks? Eller är det snarare fråga om en uppgradering av vår svenska kökssoffa? Oavsett är en sådan liten hörna ett väldigt mysigt ställe att äta söndagens långfrukost på. Vissa menar också att det här innebär att det klassiska köksbordet är på väg tillbaka. Vi får väl se hur det blir med det.

När du bygger ett Myresjöhus får du proffsen på HTH för att planera efter din stil och dina behov. 

Kök med plats för personlig smak

En annan sak som kännetecknar dagens kök är att de är så personliga. Vi vågar mer färg, och olika träslag. Det är heller inte bara en stil som efterfrågas, utan allt från sekelskifte till industriellt – och både klassiskt och modernt. Att kunna sätta sin egen personliga prägel på sitt kök blir allt mer viktigt, både i stort och i smått. Här har du som bygger ett nytt Myresjöhus en stor fördel: du får nämligen hjälp med att skapa dina drömmars kök av köksproffsen på HTH.

Och gott om smart förvaring

Men det sociala köket stället också krav på att minimera stöket. Därför är snygg och praktisk köksförvaring en viktig ingrediens för ett kök att trivas i. Och här finns något för alla stilar och smaker, från vackra vitrinskåp till praktiska högskåp och lådor. En gammal fin tradition som gjort comeback, och som många har på sin önskelista när det gäller köksförvaring, är ett riktigt skafferi. Och det kan du absolut få i ditt Myresjöhus, flera husmodeller har det redan från start. Titta till exempel på Pärldagg eller Rimfrost.

Hur kommer framtidens kök att serveras?

Ja, om vi får gissa tror vi att det personliga och sociala köket är här för att stanna. Åtminstone för en god stund framöver. För det här är en utveckling som mognat fram under lång tid. 1984 frågade tidningen Vi i Villa sina läsare om deras drömkök. Då ville de ha ett kök där matlagningsplatsen skulle vara placerad centralt i köket, man ville inte längre stå med ryggen mot gäster och familj när man lagade mat. Ganska exakt vad många köksdrömmar handlar om idag, inte sant?

Mikael Wallenberg Säljare, Myresjöhus

Beställ vår katalog

I brevlådan inom några dagar

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.