Med skogsträdgård kan man mena flera olika saker. Det vanligaste är kanske att man bor granne med skogen och bygger upp sin trädgård för att harmonisera med den – och då kallar sin trädgård en skogsträdgård. Inget fel i det. Men en skogsträdgård kan också vara ett sätt att odla på, som efterliknar naturens egna ekosystem. Och det är den typen av skogsträdgård – och dess principer – som vi ska titta lite närmare på här.
I en vanlig trädgård odlar vi ofta bara i ett skikt, inte minst när det gäller grönsaker. Och vi odlar ofta ettåriga växter. Det kräver en hel del jobb för att ge dina grödor bästa möjliga förutsättningar, i allt från förberedelser till ogräsbekämpning. I en skogsträdgård ligger fokus på fleråriga växter. Här behöver du inte förbereda växtplatsen om och om igen – så alla bakterier, svampar och nyttodjur som jobbar under jorden kan fortsätta sitt arbete ostört. Dessutom byggs en skogsträdgård upp i flera skikt, ofta med träd som ger frukt och kanske nötter på översta våningen, bärbuskar på nästa, sedan stora grönsaker, marktäckande plantor nere på marken och ätbara knölar och rötter i jorden. Precis som det funkar i naturen.
Förebilden för en skogsträdgård är en glänta eller ett skogsbryn i en lövskog, som kvittrar och prasslar av liv. Här finns tillräckligt med ljus även för de lägre växterna, insekter och fåglar trivs, och jorden är tillräckligt bördig. För när dina fleråriga växter vissnar ner på hösten, och träd och buskar fäller sina löv, då återgår den biomassa som vi inte skördar tillbaka till jorden – man kan säga att den gödslar sig själv. Att grenar och löv stannar kvar i trädgården bidrar också till att lagra kol. En skogsträdgård handlar om att skapa en hållbar trädgård, med inspiration från naturen själv. En trädgård som bjuder in den biologiska mångfalden, som blir bättre rustad att klara klimatförändringar – och som på sikt innebär mindre jobb för dig.
Att anlägga en skogsträdgård efter konstens alla regler kräver dock en hel del jobb – och kunskap, inte minst om vilka växter som samarbetar bäst med varandra. Här är det ingen dum idé att ta hjälp. Annars börjar du med att förbereda marken, välja ut och plantera träd och buskar, och jobbar dig sedan vidare neråt i dina skikt. Innan din skogsträdgård är etablerad behöver du också täcka all bar jord med organiskt material med jämna mellanrum, så att inte några oönskade växter får fäste.
Men du behöver heller inte gå all-in, det går lika bra att helt enkelt inspireras av skogsträdgårdens principer. Att planera in växtlighet i olika skikt eller nivåer, att välja fleråriga växter – även ätbara sådana– och att täckodla i grönsakslandet. Och när du planerar: skapa gärna en moodboard för din trädgård , den gör det så mycket enklare att få en bild av det hela.
Oavsett vilken slags skogsträdgård du vill skapa är det alltid smart att inspireras av naturen runt omkring, det kan ge dig en bra ledtråd till vilka växter som kommer trivas hos dig. Har du till exempel tall i utkanten av tomten, med lingonris under? Då kan du spara dem, och bygga på med växter som gillar sur jord. Om läget är rätt i övrigt kan till exempel blåbär, hallon eller aronia funka fint.
När du väljer dina växter behöver du som vanligt kolla att de passar din odlingszon och läge. Men skogsträdgårdstänket gör också att du behöver ta reda på om växterna trivs tillsammans och kan komplettera varandra. En skogsträdgård kan se ut på många olika sätt, och bjuda på en stor variation i smakupplevelser. Men låt oss avsluta med några växttips:
Fruktträd, Hassel, Havtorn, Mullbär, Björnbär, Vinbär, Rabarber, Sparris, Ramslök, Piplök, Libbsticka, Jordärtskocka, Pepparrot.