I hushistoriens begynnelse var spröjsade fönster inte ett dekorativt val, utan en praktisk nödvändighet. Man kunde helt enkelt inte tillverka tillräckligt stora plana glas, utan fick helt enkelt montera ihop små glasbitar till ett större fönster – med hjälp av spröjs.
– När tekniken för glastillverkning sedan utvecklades försvann behovet av spröjs. Men med tiden kom allt fler att vilja efterlikna den gamla stilen och då fick spröjsen nytt liv i en dekorativ bemärkelse. Sedan dess har det aldrig blivit omodernt med spröjs, konstaterar Anders.
Anders Rydén, Elitfönster
Att välja spröjs eller att välja bort spröjs har stor påverkan på husets karaktär. Om du till exempel renoverar ett äldre hus och byter ut de spröjsade fönstren mot rena glasytor riskerar du att ta bort hela stilen på huset. Och även när du bygger ett nytt hus har husets gestaltning stor betydelse för vad du bör välja.
–Titta på hur arkitekten har ritat huset, det finns alltid en tanke med det. Sedan ska ju huset passar in i sin omgivning också, så det gäller att se till helheten, förklarar Anders.
Så vilka husstilar är då lämpliga för spröjsade fönster? Ja, dels de mer traditionella, menar Anders. Till exempel klär den lantliga stilen fint i klassiska spröjskombinationer och sekelskiftesstilen passar utmärkt i ståtliga flaggspröjs. Hus i New England-stil kommer till sin fulla rätt med vita, lite mer tätspröjsade, fönster – viket även hus i den industriella stilen gör, men då i sin karaktäristiska svarta kulör.
– Spröjs gör väldigt mycket för husets känsla, så är det. Det är också bra att tänka på att breda eller smala spröjs ger olika effekter, liksom vilken kulör du väljer. Vill man ha någon fin kulör på utsidan kanske man ändå vill att spröjsen ska vara vita på insidan?
Det finns också en del bra saker att tänka på när man ska välja fönsterspröjs, säger Anders. Dels bör man se till att liggande spröjs följer samma horisontella linje, annars kan intrycket lätt bli rörigt. Dels är det bra att tänka på spröjsindelningen, så att det synliga glaset alltid får samma proportioner: tänk stående, liggande, eller kvadratiskt. Jobbar man med breda spröjs är det klokt att se till att de inte hamnar precis där du vanligtvis fäster blicken när du tittar ut. Och till sist: det kan bli för mycket av det goda…
– Det är ju naturligtvis en smaksak, men man vill ju inte ge känslan av att du har galler för fönstren, så det kan vara bra att ta det lite försiktigt. Med för mycket spröjs riskerar du också att ta bort en del av både ljusinsläppet och utsikten.
När det gäller konstruktion finns det flera olika typer av spröjs på marknaden. När du bygger ett Myresjöhus är det dekorspröjs som gäller. Och de har fina fördelar, berättar Anders.
– Med Myresjöhus får du aluminiumklädda träfönster och då är även spröjsen i lättskött aluminium i den utvändiga kulör du önskar. Hade det varit träfönster hade du bara kunnat välja vita spröjs. Sedan är de ju lätta att ta bort när du ska putsa fönster – eller att plocka bort dem helt en dag om man vill det, det går ju inte med spröjs som sitter inuti treglasfönster.
Visst går det trender även i spröjs, och kulörer på spröjs. Ett tag var det till exempel väldigt populärt med krysspröjs, där spröjsen bildar kryss i de övre delarna av glaset. Klassiska smala spröjs eller kombinationen bred och smal, liksom flaggspröjs i olika former är ständigt aktuella. Och även trenden med svarta spröjsade industrifönster hänger i, enligt Anders.
–Ja, svart är fortfarande otroligt populärt. Men jag tycker man ska gå på sin personliga smak. Många bygger ju bara hus en gång i livet – och då vill man ju få allt som man vill ha det, även när det gäller husets fönster.