Beställ katalog
  • Energi

Tema lågenergihus

Vad är ett lågenergihus, kanske du undrar? Och kan man välja att bygga ett sådant med Myresjöhus? Visst kan du det. Här berättar vi vad du behöver tänka på.

Lågenergihus saknar fast definition

Termen lågenergihus är en lite lurig sådan. För någon fast definition av vad ett lågenergihus är existerar egentligen inte – utan det är ett samlingsnamn för byggnader som använder synnerligen lite energi. Men som lågenergihus kan man räkna de hus som har en bättre energiklass än vad BBR (Boverkets Byggregler) kräver av ett nyproducerat hus, eller de hus som ger möjlighet till grönt bolån. Eftersom kravet i BBR är energiklass C, behöver då ett lågenergihus minst uppnå energiklass B. Och det är inte alls omöjligt när du bygger ett Myresjöhus. Men det finns en del saker du behöver tänka på.

Formen viktig för lågenergihus

Att ett lågenergihus gör av med mindre energi hörs ju på namnet. Men vad beror det på? Jo, till att börja med spelar husets utformning stor roll. Här räknar man med något som kallas formfaktor, där man vill att förhållandet mellan storleken på husets omslutande area (klimatskalet) och den uppvärmda golvytan ska vara så låg som möjligt. Ju lägre – desto mer energieffektivt blir huset. I praktiken innebär det att hus med många vinklar och vrår, takkupor och burspråk – liksom åstak eller ryggåstak – får ett till ytan större klimatskal. Det gör i sin tur att husen blir mindre energieffektiva och kan få svårt att platsa som lågenergihus.

Fönsteryta och uppvärmning i lågenergihus

Att ha extra högt i tak innebär inte bara att husets klimatskal växer, det betyder också att du får mer luft som behöver värmas upp. Samtidigt vill du ju inte elda för kråkorna, alltså släppa ut för mycket värme. Därför är ett effektivt värmesystem och bra ventilation viktiga beståndsdelar i ett lågenergihus. Men även mängden fönster och storleken på dem spelar roll. För även om moderna fönster har bra U-värden, och till viss del bidrar till husets uppvärmning genom solinstrålning, ger fönsterytor större värmeläckage än vad välisolerade väggar gör. Så vill du bygga ett lågenergihus är det smart att prioritera var du vill ha dina stora fönster. Kanske där du har en särskilt vacker utsikt att njuta av?

Ta tillvara på solen

Solceller är såklart också en bra idé. Solenergi är ett bra sätt att ytterligare minska energianvändningen, inte minst under sommarhalvåret. Här är det viktigt att välja en lagom stor solcellsanläggning. Vilken som passar bäst för dig beror dels på hur stort hus du vill bygga, och på din elförbrukning. Din säljare kan guida dig rätt bland alternativen.

Fördelar med ett lågenergihus

Fördelarna med lågenergihus är flera. Dels gör du en insats för vår miljö. Men på det rent personliga planet är den största fördelen lägre driftskostnader. I ett lågenergihus behöver du helt enkelt köpa mindre el för att värma upp ditt hus. Att bygga ett lågenergihus ökar dessutom dina chanser att få så kallade gröna bolån, där gränsen dras vid att huset ska uppnå energiklass B.

Bygga lågenergihus: så gör du

Det allra viktigaste att tänka på om du är sugen på ett lågenergihus är just att tänka till i tid – och berätta om dina önskemål för din säljare. Många av faktorerna som avgör ditt nya hus framtid som lågenergihus behöver ju vara bestämda redan när ditt hus ska ritas. Här kan vi hjälpa dig rätt, från val av hustyp och husmodell – till att justera planlösning och fönstersättning. Och naturligtvis kan vi även flagga för om ditt hett efterlängtade ryggåstak eller andra detaljer riskerar att hindra dig från att uppnå din önskade energiklass. Lycka till med ditt energieffektiva drömhus!

Henrik Nyberg Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.