Pandemi och flygskam har fått oss att se på Sverige med nya ögon. Med all rätt, inte minst när det kommer till vår fantastiska fjällvärld. Här finns verkligen något för alla, från hålligång i Åre till äkta vildmark i Lapplandsfjällen. Och intresset för att bygga fritidshus i fjällen är större än någonsin förut. I Härjedalen har man till och med fått anställa mer personal för att hinna med alla byggärenden. Så har du en dröm om att njuta av dina pauser i fjällmiljö, börja planera redan idag.
Trivs du bäst på en lite större ort, med nära till afterski och service? Eller vill du hellre njuta av lugnet mitt i naturen? Första steget för att bygga fjällstuga är såklart att hitta platsen för den. Kanske har du redan en favoritort? Då börjar du såklart att leta tomt där. Men i takt med att allt fler vill bygga i fjällen blir de lediga tomterna färre, och priserna högre – inte minst på populära skidorter som Åre. Här kan det vara smart att titta runt lite – och prioritera vad som är viktigast för dig i relation till vad tomten får kosta. Du ska ju ha råd att bygga din fritidshusdröm också…
Hur långt kan du tänka dig att åka? Och finns det andra sätt att ta sig dit än i bil? Att kunna åka buss eller tåg är ju extra bra om familjen inte alltid åker upp eller hem tillsammans. Att bo nära backen är naturligtvis bekvämt för er som åker mycket utför, men det läget kostar i regel en del extra. Det samma gäller närhet till matbutik och restauranger. Å andra sidan kanske du tänker hyra ut ditt paradis när du själv inte är där, och då kan du ofta ta mer betalt för ett sådant läge. Föredrar du att bo mer avskilt och rofyllt får du i regel mer för pengarna. Tänk också på att kolla upp det praktiska, till exempel hur det funkar med vatten och avlopp, och om det finns väg ända fram…
När det gäller natur-njut har fjällen massor att erbjuda även under resten av året, så varför inte utnyttja ditt fritidshus mer än bara på vintern? Sedan cykling och fjällvandring slog igenom på bred front har intresset för att semestra i fjällen ökat även utanför vintersäsongen. Det gör att du ofta kan hyra ut fritidshuset under hela året om du vill. Tänk bara på att lika härligt som ett ski in-läge kan vara på vintern, lika besvärligt kan det vara under barmarkssäsongen: det är inte alltid så roligt att gå uppför en skidbacke för att komma hem om man inte har bil…
Finns det en ultimat planlösning för ett fritidshus i fjällen? Vi frågade runt bland erfarna fjällrävar och några saker sticker ut. Dels en rymlig entré med gott om plats för skidkläderna, och bra torkmöjligheter. Dels ett ordentligt kök – det är ju i pauserna från vardagen vi har tid att lägga tid på matlagningen. Att köket ligger i anslutning till storstugan, alltså de sociala ytorna, är också ett stort plus. Altan vill vi såklart också ha, gärna under tak för att kunna nyttja det extra vardagsrummet maximalt. Bastu hör också till, men här föredrar många att placera den i en separat byggnad. Dels för myset, dels av praktiska skäl – som att inte blöta ner hela huset efter dopp eller snörullningar.
Klara, färdiga, paus! När du har din plan klar är det dags att göra drömmen till verklighet. Extra enkelt blir det förstås med ett nyckelfärdigt fritidshus. I våra fritidshusserier har vi på Myresjöhus till exempel skapat två olika hus som verkligen pryder sin plats i fjällmiljön, med många fina funktioner för både skidfantaster och naturnjutare. Ta en titt på Glimma x Fjäll och Stjärnfall x Fjäll, designade med dina fjällnära pauser i fokus.